Passo Tonale / Ponte di Legno

1800 meter över havet ligger det italienska bergspasset Passo Tonale, med högsta skidåkning på 3 069 möh. Trots den stora höjdskillnaden är skidområdet lättöverskådligt. Formen är som en romersk amfiteater där backarna ligger i en stor halvcirkel. Här finns fina backar för alla – närheten mellan barnbackar och offpist gör området idealiskt för familjeresan till Alperna.
I dalen nedanför Passo Tonale ligger den bortglömda italienska pärlan Ponte di Legno. Här byggdes den första skidliften redan på 1920-talet. Men när nya skidorter växte upp över hela Alperna föll Ponte i glömska fram till för några år sedan. Då länkades nämligen området samman med Passo Tonale. I samband med detta byttes de gamla liftarna ut och man byggde ut med nya backar. Så nu är det dags att upptäcka Ponte di Legno igen!

AKTIVITETER
passo-tonaleCima Presena
För att sätta benen på prov, avsluta dagen med att åka från Cima Presena på 3 069 möh ner till Ponte di Legno på 1 256 möh.
Off-pist åkning Ponte di Legno/Tonale
För de som vill testa off-pist är Ponte di Legnio/Tonale utmärkt, många av skidlärarna är utbildade off pist guider och går att hyra per timme vilket blir betydligt billigare än att hyra bergsguide i Schweiz, Österrike eller Frankrike.

Nostalgi i Madonna di Campiglio
Granne till Passo Tonale ligger Madonna di Campiglio, – ett måste för alla som växte upp när Stenis fick Sverige att stanna. Här tog Ingmar Stenmark sin första världscupseger 1974 som han följde upp med ytterligare 6 segrar – så klart har ingen annan som varit i närheten av att ha vinna 7 världscup segrar i samma backe…

I Alberto Tombas fotspår
Gör som Alberto Tomba – åk bana i Passo Tonale. La Bomba som växte upp i en förort till Bologna var ofta i Passo Tonale och tränade under sin uppväxt men kom även tillbaka för att ladda upp inför världscup, OS och VM. Med sina 50 världscupsegrar och tre OS-guld är han självklart byns stora hjälte.

Träning i bana
I Tonale finns alltid möjlighet att sätta bana. I skidskolan finns ett flertal skidlärare med just avslutade tävlingskarriärer, så för dem som vill träna SL/GS på sportlovet – finns utmärkta förutsättningar!

Se pris och boka vecka 8 2017
Se pris och boka vecka 9 2017